ßßß Cookit - przepis na Magazyn Małopolski Apetyt

Magazyn Małopolski Apetyt

nazwa

Wykonanie

Cześć :)
Jakiś czas temu pisałam, że niestety mój piekarnik uległ awarii i z powrotem dopiero będzie prawdopodobnie w połowie stycznia :(
Więc niestety wszystkie słodkości trzeba robić w inny sposób.
Takim sposobem było smażenie ciasta francuskiego w głębokim oleju.
Wyszło całkiem smaczne!
Zapraszam!
Kostki francuskie
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej NIE mrożonego)
konfitura - ja użyłam morelowej
Wykonanie:
Rozwijamy ciasto i wycinamy z niego np. małym kwadratowym kieliszkiem małe ciasteczka.
Na środek ciasteczka kładziemy niewielką ilość konfitury, tak aby móc skleić dwa ciasteczka bez wypłynięcia nadzienia.
Po sklejeniu na brzegach robimy wzorek widelcem, aby mocniej skleić. Podobnie jak przy pierogach.
Kostki wrzucamy na rozgrzany, głęboki olej i smażymy na złoto.
Trzeba uważać, bo łatwo przylegają do spodu garnka.
Można jeść ciepłe, można zimne, można również posypać cukrem pudrem :)
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2013/01/kostki-francuskie.html