Wykonanie
Cześć :)Jakiś czas temu
pisałam, że niestety mój piekarnik uległ awarii i z powrotem dopiero będzie prawdopodobnie w połowie stycznia :(Więc niestety wszystkie słodkości trzeba robić w inny sposób.Takim sposobem było smażenie
ciasta francuskiego w głębokim
oleju.
Wyszło całkiem smaczne!Zapraszam!Kostki francuskieSkładniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego (najlepiej NIE mrożonego)
konfitura - ja użyłam morelowejWykonanie:Rozwijamy ciasto i wycinamy z niego np. małym kwadratowym kieliszkiem małe
ciasteczka.Na środek
ciasteczka kładziemy niewielką ilość
konfitury, tak aby móc skleić dwa
ciasteczka bez wypłynięcia nadzienia.
Po sklejeniu na brzegach robimy wzorek widelcem, aby mocniej skleić. Podobnie jak przy pierogach.Kostki wrzucamy na rozgrzany, głęboki
olej i smażymy na złoto.
Trzeba uważać, bo łatwo przylegają do
spodu garnka.Można jeść ciepłe, można zimne, można również posypać
cukrem pudrem :)Smacznego!