Wykonanie
Przepis na makowiec idealny - dla moich domowników oczywiście. Kruche ciasto, dużo wilgotnego
maku,
orzechów,
migdałów, kruszonka...po prostu cudo. U nas nigdy go dość. Może dlatego , że pieczony bywa tylko dwa
razy do roku: Obowiązkowo na gwiazdkę i drugi raz jako wersja "testowa", na próbę - czy na pewno wyjdzie... ( to sugestia mojego
męża, który makowce wprost uwielbia).My bardzo lubimy chrupiące kawałki orzeszków w farszu, dlatego dodaję
migdały zmielone a orzeszki laskowe tylko pokruszone. Ciasto, które z każdym kolejnym dniem smakuje jeszcze lepiej.Mam nadzieję, że zasmakuje również i Wam . :-)
Proszek do pieczenia i cieście i w farszu makowym można pominąć. Ostatnio piekłam bez dodawania proszku i nie widzę zbytniej różnicy.Składniki na kruche ciasto:- 550g
mąki orkiszowej typ750 (lub 500g orkisz.typ700, lub 500g pszennej tortowej)- 100g
ksylitolu(lub
cukru)- 5
żółtek- 250g zimnego
masła- łyżeczka
proszku do pieczenia (nie trzeba)-
cukier waniliowyZ
mąki,
cukru,
masła i
żółtek zagnieść kruche ciasto. Około 1/2 wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem i wykleić spód. Resztę zostawić na kruszonkę.Można schłodzić w lodówce (po wyklejeniu blaszki), ale nie jest to konieczne, gdy użyjemy b.zimnego
masła.
Masa makowa:- 500g
maku (najlepiej mielony)- 5
jajek (osobno
białka i
żółtka)- pół kostki
masła - 125g- jeden słoik powideł (około 300g)-
olejek migdałowy (kilka kropli)-
bakalie- według uznania( ja
daję 80g mielonych
migdałów i około 80g
orzechów potłuczonych na drobne kawałki lub mielonych)- niepełna szklanka
ksylitolu (lub
cukru)- 2 łyżki
miodu (można zastąpić
ksylitolem)- 1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej- szczypta
proszku do pieczenia (nie trzeba)
Jeżeli używamy
maku w całości to zalewamy go wrzącą
wodą i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Następnie należy go ostudzić, przecedzić i przepuścić dwa
razy przez maszynkę.Jeżeli używamy
maku mielonego (jest taki do kupienia, bez żadnych dodatków. Ja tylko takiego używam już od kilku lat ) zalewamy go gorącą
wodą w ilości pół litra
wody na pół kilo
maku. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Masło należy roztopić.
Mak utrzeć z
ksylitolem (lub
cukrem i
miodem), dodawać stopniowo
żółtka, powidła, łyżeczkę
mąki ziemniaczanej, szczyptę
proszku do pieczenia, kilka kropli
olejku migdałowego i przestudzone
masło. Na samym końcu dodać
bakalie i ubite na sztywno
białka jaj. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na wyłożony na blaszce spód. Resztę kruchego ciasta rozkruszyć jako kruszonkę.
Piec w nagrzanym uprzednio piekarniku około 40-50 minut w temp. 180* C bez termoobiegu, tylko góra-dół (jak z termoobiegiem to krócej). Do pieczenia używam zawsze ciemnych blaszek- to skraca czas pieczenia.Po przestudzeniu wierzch można delikatnie polukrować.
Lukier przygotować z mielonego
cukru trzcinowego, kremówki i kilku kropel
olejku migdałowego.
Przepyszny, bardzo wilgotny i długo pozostaje świeży!Smacznego!:)