Wykonanie
Tradycyjna Tortilla Española składa się głównie z
cebuli,
ziemniaków i
jajek. Ja w tym wypadku ulepszyłem ja o
paprykę.
Kroimy
cebule, ja użyłem w tym wypadku thermomixa, lecz możemy to oczywiście zrobić tradycyjnie, czyli pokroić
cebule tak jak lubimy, czy to w kostkę, czy pół krążki .Smażymy
cebule na dość głębokim
oleju, gdyż do
cebuli dojdą
ziemniaki pokrojone w krążki .
Kiedy
cebulka jest zarumieniona, dodajemy
ziemniaki. Smażymy je do momentu, żeby były pół twarde.Po czym odcedzamy
ziemniaki z
cebula i odstawiamy.
Mieszamy
jajka z
ziemniakami, ja dodaje sol,
czerwona paprykę, odrobinę
szafranu oraz
Pietruszkę lub inne
zioła które mam pod ręką .
Rozgrzewamy bardzo małą ilość
oliwy z oliwek na patelni i wlewamy uprzednio rozmieszane
jajka z
ziemniakami.
Smażymy na niedużym ogniu, a kiedy konsystencja jest już dość gęsta przy użyciu dużego talerza obracamy tortille na druga stronę i smażymy ponownie jeszcze kilka minut.
Tortille możemy podać w całości na stół lub w porcjach.
Idealnym acompaniamentem do tortilli jest
ketchup, ja oczywiście używam własnej roboty, przepis w krotce. Lub
majonez, lub salsa ali oli .
Skladniki:srednia
cebula.1/2kg ziemniakow6
jajekjedna
papryka