Wykonanie
Pyszne, proste , słodkie i delikatne - tak można opisać ten letni deserek. Nie trzeba się napracować, żeby go przyrządzić a efekt nie tylko wizualny ale także smakowy jest niesamowity:) Zapraszam:)- 3
białka kurze (
jajka klasy L)- 600 g
cukru pudru- 350 ml
śmietanki 30%-
owoce (
truskawki,
borówki ,
kiwi)
Białka z 300 g
cukru pudru ubijamy na sztywną pianę. Na papierze do pieczenia rysujemy koło ( np odrysowujemy talerz, na którym zaserwujemy deser) i układamy na blaszce do pieczenia. Na narysowane koło przekładamy pianę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120C ( przy termoobiegu) i pieczemy dobrą godzinę po czym wyłączamy ogień i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia piekarnika. ( dobrze zrobić to wieczorem i zostawić na noc już w piekarniku)Kiedy
beza dobrze wyschnie , ubijamy
śmietankę z pozostałym
cukrem na sztywną pianę , układamy na
bezie i dekorujemy świeżymi
owocami.