Wykonanie
Pyszne, kremowe, rozpływające sie w ustach risotto z
zielonymi szparagami. Pyszny dodatek do wszelkiego rodzaju
mięs a przede wszystkim ryb. Zapraszam ;)- 1,3 szklanki
ryżu arborio do risotta- 400 g
zielonych szparagów- 100ml
białego wina- 1 litr
bulionu ( ew. z kostki)- łyżka
masła- ew.
sól,
pieprz do smaku
Szparagi obieramy , myjemy , odcinamy zdrewniałe końcówki i tniemy w kawałeczki. Na patelni rozgrzewamy
masło. Na rozgrzane masełko wrzucamy
ryż i chwilę szklimy. Dodajemy odrobinę
bulionu i
szparagi mieszamy aż do wchłonięcia się płynu i znów dolewamy
bulion. Mieszamy do wchłonięcia się płynu i znów dolewamy tym razem
wino. Mieszamy i tak aż do miękkości
ryżu powtarzamy czynność. Na koniec doprawiamy do smaku.