Wykonanie
Grochówka powinna być treściwa. Tym razem wyszła mi naprawdę pyszna. Dodatek
pomidorów i
czosnku daje niezwykle bogaty smak a wędzonka....hmmm.... tego trzeba sprobować.- 500g
grochu łuskanego- 6-7 dużych
ziemniaków- kości wędzone- 2
marchewki- 1 duża
pietruszka- kawałek
selera w korzeniu-
por,- 3 ząbki
czosnku- 1 puszka 450g
pomidorów krojonych- 25 dkg
wędzonego boczku- 1 duża podwędzana
kiełbasa-
liście laurowe,
ziele angielskie,
sól,
pieprz, duża ilość
majeranku,
gałka muszkatołowaGroch parę
razy płuczemy. Kości wkładamy do garnka, dodajemy obrane
marchewkę,
pietruszkę,
seler i zalewamy
wodą. Zaczynamy gotować
bulion z dodatkiem
ziela angielskiego i
liścia laurowego. Kiedy warzywa będą miękkie wyjmujemy je,
marchew tniemy w plasterki i odkładamy a do garnka wrzucamy
groch i zaczynamy gotowanie. Na patelni podsmażamy pocięty w kawałeczki
boczek. Musimy wytopić tłuszcz. Kiedy
groch będzie na wpół miękki dodajemy
czosnek, pokrojone w kostki
ziemniaki, pokrojoną w kostkę
kiełbasę i
pomidory z zalewą. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy
marchewkę i
przyprawy.