Wykonanie
Biała kiełbasa nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami wielkanocnymi. Jest tradycyjnym elementem menu świątecznego stołu w mojej rodzinie - jestem ciekawa jak jest u Was? Jak jest mało czasu to jemy ją zwyczajnie ugotowaną w towarzystwie bigosu- czasem jednak - jak jest więcej czasu wymyślam nowe sposoby jej podania - dziś podlana cydrem, z jabłuszkiem,
cebulą i
porem z dużą ilością
majeranku. Zapraszam:)- 4 białe parzone
kiełbasy- 1 soczyste, kwaskowe
jabłko- 150 ml cydru- 1 biała część
pora- 1 duża biała
cebula-
sól.
pieprz - spora ilość
majerankuKiełbasę nacinamy delikatnie po obu stronach.
Jabłko myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w plasterki.
Pora kroimy w cienkie plasterki i to samo czynimy z
cebulą. Warzywa układamy na dnie naczynia żaroodpornego lub blaszki. Na wierzch układamy
kiełbasę. Polewamy ja połową potrzebnego cydru i posypujemy obficie
majerankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik góra-dół) i pieczemy dobre pół godziny. W połowie czasu pieczenia
kiełbasę polewamy drugą połową cydru.