Wykonanie
Któż z nas nie jadł makowca na święta? a czy próbowaliście go zrobić? Ja sie odważyłam po raz pierwszy w tym roku i za pierwszym razem nie wyszło , zrobiłam więc po raz drugi stosując się do rad doświadczonych osób, które pieką makowce i dzielę się z
Wami przepisem oraz efektem mojej pracy :)MakowiecCiasto :- 50 g świezych
drożdży- 50ml
śmietany 30%- 6 łyżek
cukru- 200g zimnego
masła- 1jajko i 4
żółtka- 1 łyżka pasty waniliowej lub ziarenka z jednej
laski wanilii- 4 szklanki
mąki pszennej typ. 650Masa :- 500 g
niebieskiego maku- 750 ml wrzącego
mleka- 150 g
masła- 200-250 ml
miodu- 100 g
orzechów włoskich- 150 g
rodzynek- 100 g (1/2 szklanki)
skórki pomarańczowej smażonej w cukrze lub kupnej kandyzowanej- 2 ubite na sztywno
białka- ew. trochę
herbatników dla związania masyDla osób spieszących się - ewentualnie masa makowa gotowa 500gCiasto :
Drożdże z łyżeczką
cukru rozpuszczamy w szklance. Odstawiamy na moment żeby sie "ruszyły".
Mąkę rozcieramy z
masłem- jak do ciasta kruchego. Dodajemy
jajko i
żółtko,
wanilię, resztę
cukru i
drożdże wyrabiamy ciasto.Masa:
Mak opłukać. Włożyć do garnka i zalać wrzącym
mlekiem. Gotować na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie osączyć na gęstym sicie. Zmielić trzykrotnie przy pomocy maszynki do
mięsa, używając sitka o najmniejszych oczkach.
Orzechy włoskie posiekać na średnie kawałki.W garnku roztopić
masło, dodać
miód, a następnie wszystkie
bakalie. Podgrzewać chwilę na małym ogniu, aby
bakalie zostały dobrze nasączone
miodem. Dodać zmielony
mak i smażyć na małym ogniu przez około 15 minut. W trakcie smażenia często mieszać, aby uniknąć przypalenia. Ostudzić. Wymieszać z ubitym na sztywno
białkami.Ew. dodac trochę pokruszonych
herbatnikówDla osób spieszących się - otworzyć puszkę z
makiem :) Ciasto dzielimy na pół ( bez czekania aż wyrośnie) Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1cm. Na rozwałkowane ciasto nakładamy masę
makową , dokładnie rozprowadzając tak, aby brzegi pozostały wolne. Zwijamy delikatnie ale dość ciasno w rulon a brzegi podkładamy pod spód. Zawijamy każdy makowiec w papier do pieczenia, zostawiając około 1-2 cm miejsca u góry na wyrośnięte ciasto. Oba makowce układamy obok siebie zostawiając znów miejsce na szerokość dwóch placów .Pieczemy w temp. 180C ( piekarnik góra-dół) ok 30-40 min. Po ostudzeniu możem y polać lukrem i posypać
makiem :)U mnie szwankuje trochę piekarnik więc troszkę ciasto przypiekłam ale jest pyszne i tak ;)