Wykonanie
Kurczaka je każdy kto je
mięso. Jest mnóstwo sposobów na przyrządzenie go i kiedy myślisz, że nic nie wymyślisz to jednak pojawia sie kolejny sposób na niego. Tak było i tym razem;. Pyszne
filety z piersi kurczaka , marynowane w
białym winie u mnie Celebro - polecam to
winko, bo pyszne:) do tego troszkę przypraw i wychodzi pyszny obiadek.- 6 filetów pojedynczych
z piersi kurczaka- 150 ml
wina białego Celebro- 2-3 łyżki
oleju rzepakowego-
sól,
pieprz,
curry,
papryka czerwona słodka w proszku,
zioła prowansalskieFilety myjemy, osuszamy. Marynujemy w mieszance
wina,
oleju i przypraw. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Po tym czasie przekładamy do brytfanki, polewamy jeszcze marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( przy termooobiegu, bez termoobiegu 200) i pieczemy około godziny, godzinę 10 minut. W połowie czasu warto filety przewrócić na drugą stronę .