Wykonanie
Moja rodzina wywodzi się z wileńszczyzny. Babcia i moja mama a teraz ja smażymy te placki od bardzo dawna i stanowią nie mały przysmak. Są całkowicie naturalne- bez
mąki,
jajek ani innych zagęstników. Same
ziemniaki,
cebula i
przyprawy.- 1 kg
ziemniaków- 2 duże
cebule- 2 łyżki
majeranku-
sól,
pieprz - do smaku-
olej do smażenia.-
jogurt noturalny typu greckiego
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o jak najmniejszych oczkach.
Cebulę obieramy i ścieramy ją na tych samych oczkach do
ziemniaków. Po starciu wszystkich, odsączamy nadmiar
skrobi. Nie trzeba tego robić bardzo dokładnie - ważne, żeby masa nie pływała w płynie. Dodajemy
majeranek,
sól i
pieprz.Na patelni rozgrzewamy
olej. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę układamy łyżką placki i smażymy na brązowo z każdej strony. Po usmażeniu układamy na talerzu i osączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z
jogurtem naturalnym lub gęstą
śmietaną.
Jeśli chcecie sprawdzić , czy placki są odpowiednio doprawione- usmażcie najpierw jeden placek, spróbujcie i ewentualnie doprawcie.