ßßß Cookit - przepis na Litewskie placki ziemniaczane

Litewskie placki ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Moja rodzina wywodzi się z wileńszczyzny. Babcia i moja mama a teraz ja smażymy te placki od bardzo dawna i stanowią nie mały przysmak. Są całkowicie naturalne- bez mąki, jajek ani innych zagęstników. Same ziemniaki, cebula i przyprawy.
- 1 kg ziemniaków
- 2 duże cebule
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz - do smaku
- olej do smażenia.
- jogurt noturalny typu greckiego
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o jak najmniejszych oczkach. Cebulę obieramy i ścieramy ją na tych samych oczkach do ziemniaków. Po starciu wszystkich, odsączamy nadmiar skrobi. Nie trzeba tego robić bardzo dokładnie - ważne, żeby masa nie pływała w płynie. Dodajemy majeranek, sól i pieprz.
Na patelni rozgrzewamy olej. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę układamy łyżką placki i smażymy na brązowo z każdej strony. Po usmażeniu układamy na talerzu i osączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z jogurtem naturalnym lub gęstą śmietaną.
Jeśli chcecie sprawdzić , czy placki są odpowiednio doprawione- usmażcie najpierw jeden placek, spróbujcie i ewentualnie doprawcie.
Źródło:http://malpandom.blogspot.com/2013/03/litewskie-placki-ziemniaczane.html