Wykonanie
Lubicie
śliwki w
czekoladzie ? Jeśli tak, to te zrobione w domu polubicie jeszcze bardziej :)Można je przygotować dosłownie w pół godziny (plus czas zastygania
czekolady), a efekt wyśmienity. Gwarantuję, że i Wy i Wasi goście będziecie zachwyceni.Składniki500 g
śliwek suszonych wg tego przepisu - klik po przepis lub
śliwek kalifornijskich (nie wędzonych !)250 ml
rumu (najlepiej ciemnego) lub
brandy lub
porto400 gramów
czekolady deserowej15 gramów
masła4-5 kilka łyżek
mlekaPrzygotowanie
Śliwki zalać
alkoholem i pozostawić na 24 godziny, żeby napęczniały i nabrały aromatu. Następnego dnia przełożyć na sito i pozostawić na 30 minut do odsączenia.
Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli
wodnej, dodać
masło i
mleko i mieszać do całkowitego połączenia Każdą
śliwkę nabić na patyczek do szaszłyków i zanurzać w
czekoladzie, ustawiać pionowo do zastygnięcia polewy.Patyczki ze
śliwkami można wbijać w...... gąbkę do kąpieli :)