Wykonanie
Dzisiaj mój początek zamieszczania świątecznych przepisów. Oj masę mam roboty, ale to nic. Uwielbiam krzątaniny w kuchni. Pieczenie mnie uspokaja. Tak więc dzisiaj zaczynam od małego co nieco, na słodki poczęstunek w święta. Super cukiereczki na choinkę.
Składniki:(na ok. 17 sztuk)125 g
czekolady deserowejgrudka
masła4 łyżki
rumu100 g pokruszonych
herbatników17 suszonych
śliwektabliczka
mlecznej czekoladyWykonanie:
Czekoladę w kawałkach przekładamy do rondelka, dodajemy
masło i rozpuszczamy nad parą.Zestawiamy i dodajemy 2 łyżki
rumu.Następnie
herbatniki kruszymy do miski i dodajemy do nich
czekoladę. Jeżeli masa będzie za sucha to dodajemy jeszcze
rumu.Następnie dobrze ugniatamy, aby wszystko dokładnie połączyć.Bierzemy
śliwkę i obklejamy masą.Kiedy nasze
trufelki stwardnieją to obtaczamy w
mlecznej czekoladzie, którą rozpuszczamy nad parą.Smacznego :)*zamiast
rumu można dodać
mleko, lub
mleczka kokosowego,
migdałowego.A oto moje weekendowe królestwo: oj dzieje się, dzieje :)