Wykonanie
Odkąd mamy
szynkowar ani razu nie kupiliśmy w sklepie
wędliny. Nic nie smakuje tak wspaniale, jak samodzielnie przygotowane prasowanki,
szynki,
polędwice i
boczki.
Boczek z
szynkowaru stał się jedną z naszych ulubionych
wędlin do kanapek. Aromatyczny. miękki i dobrze przyprawiony urzeka smakiem nawet najwybredniejszych.SkładnikiProporcje na 1 kilogram
mięsaProporcje na 0.65 kilograma
mięsa1 kg
boczku ze skórą0.65 kg
boczku ze skórą18 - 20 g
soli peklowej12,5 - 14 g
soli peklowej1,8 do 2,2 g świeżo zmielonego
pieprzu1 do 1,4 g świeżo zmielonego
pieprzu3 do 3,5 g granulowanego
czosnku2 do 2,2 g granulowanego
czosnku2 g przetartego
majeranku1,4 g przetartego
majeranku1 0 g mieszanki Smak
Becon mix7 g mieszanki Smak
Becon mix7 do 8 g
żelatyny4 do 5 g
żelatynySprzęt
szynkowar " Singiel "garnek, w którym zmieści się Wasz
szynkowartermometr do
mięsaworeczki do
szynkowaru lub folia aluminiowawaga jubilerska - bardzo przydany sprzęt do precyzyjnego odmierzania przyprawPrzygotowanie
Boczek umyć w zimnej wodzie, osuszyć, przekroić w zależności od grubości na dwa lub trzy płaty wielkością dopasowane do rozmiaru
szynkowaru.Każdy z płatów ponacinać w kratkę (z wyjątkiem części ze skórą), lekko rozbić tłuczkiem do
mięsa, natrzeć dokładnie
solą peklową i
przyprawami (z wyjątkiem
żelatyny) i odstawić do lodówki na 24 godziny. Temperatura w lodówce powinna wahać się w przedziale 4 do 6 stopni.Następnego dnia każdy z zapeklowanych płatów
boczku posypać
żelatyną, ewentualnie obsypać dodatkowo
pieprzem.Tak przygotowany
boczek ułożyć ściśle warstwami w woreczku do
szynkowaru lub w szynkowarze wyłożonym folią aluminiową, zwracając uwagę, aby nie było pozostawiać pustych miejsc. Płaty
boczku powinny ściśle do siebie przylegać. Zamknąć
szynkowar zakładając sprężynę dociskową i odstawić do lodówki na kolejne 48 godzin.Na 2-3 godziny przed parzeniem wyjąć
szynkowar z lodówki.Podgrzać
wodę w garnku
wodę do temperatury 40 stopni, wstawić
szynkowar.
Woda powinna sięgać około 0.5 cm poniżej rantu
szynkowaru. Podgrzewać
wodę do zyskania temperatury około 80 stopni i parzyć do czasu aż temperatura wewnątrz
mięsa osiągnie 75 stopni.Po wyjęciu
szynkowaru schłodzić go pod zimną
wodą, odczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na 12 godzin. Dopiero po tym czasie otwieramy
szynkowar.Tak przygotowany
boczek jest bardzo miękki i aromatycznySmacznego :)