ßßß Cookit - przepis na Sos tahini czyli طحينة

Sos tahini czyli طحينة

nazwa

Wykonanie

Pasta tahini występuje w dwóch odmianach - jasna jest przygotowywana z naturalnych ziaren sezamu, ciemną, nieco ostrzejszą w smaku i bardziej aromatyczną przygotowuje się z ziaren prażonych.
W krajach Zatoki Perskiej można spotkać pastę tahini z dodatkiem syropu daktylowego.
Do sosu tahini najlepsza jest pasta z lekko prażonych ziaren sezamu. Na Bliskim Wschodzie jest to obowiązkowy dodatek do wielu potraw.
Składniki
1/2 szklanki pasty tahini
3/4 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego lub 1/2 szklanki wody
1/4 szklanki soku z cytryny (ewentualnie nieco więcej, jeśli ktoś lubi bardzo kwaskowy smak)
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy (opcjonalnie, jeśli nie dodajemy jogurtu)
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie do sosu można dodać: bardzo drobno posiekane lub zmielone pistacje albo orzechy, posiekaną natkę pietruszki lub kolendry, szczyptę mielonej ostrej papryki.
Przygotowanie
Wszystkie składniki (z wyjątkiem natki z pietruszki lub kolendry) zmiksować w blenderze na jednolitą masę.
Podawać do pieczonych lub grillowanych mięs i ryb w tym oczywiście do falafela i kebabu oraz do warzyw i sałatek.
Uwaga - bezpośrednio po dodaniu wody sos gęstnieje, ale nie należy się tym martwić, rozrzedzi się podczas miksowania.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/09/sos-tahini-czyli.html