Wykonanie
Pasta tahini występuje w dwóch odmianach - jasna jest przygotowywana z naturalnych ziaren
sezamu, ciemną, nieco ostrzejszą w smaku i bardziej aromatyczną przygotowuje się z ziaren prażonych.W krajach Zatoki Perskiej można spotkać pastę tahini z dodatkiem
syropu daktylowego.Do sosu tahini najlepsza jest pasta z lekko prażonych ziaren
sezamu. Na Bliskim Wschodzie jest to obowiązkowy dodatek do wielu potraw.Składniki1/2 szklanki pasty tahini3/4 szklanki
jogurtu naturalnego typu greckiego lub 1/2 szklanki
wody1/4 szklanki
soku z cytryny (ewentualnie nieco więcej, jeśli ktoś lubi bardzo kwaskowy smak)3 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy (opcjonalnie, jeśli nie dodajemy
jogurtu)
sól i
pieprz do smakuopcjonalnie do sosu można dodać: bardzo drobno posiekane lub zmielone
pistacje albo
orzechy, posiekaną
natkę pietruszki lub
kolendry, szczyptę mielonej
ostrej papryki.PrzygotowanieWszystkie składniki (z wyjątkiem
natki z
pietruszki lub
kolendry) zmiksować w blenderze na jednolitą masę.Podawać do pieczonych lub grillowanych
mięs i ryb w tym oczywiście do falafela i kebabu oraz do warzyw i sałatek.Uwaga - bezpośrednio po dodaniu
wody sos gęstnieje, ale nie należy się tym martwić, rozrzedzi się podczas miksowania.