Wykonanie
Jesienią stawiamy na dania z
papryką. Jest wtedy najsmaczniejsza a jej cena przystępna. Leczo jedliśmy już kilka
razy, podobnie jak
paprykę zapiekaną z różnymi farszami. Ten okazał się jednym ze smaczniejszych. :-) To obiad, który wymaga trochę uwagi, ale gwarantuję, że warto. Czy można wyobrazić sobie lepsze połączenie niż boczuś z
ziemniakami i gałką muszkatołową? ;-)
4
papryki6 średnich
ziemniaków100g
boczku100g
kiełbasy1
cebulasól,
pieprz,
gałka muszkatołowa1 łyżka
masła50ml
mleka100g startego
żółtego seraolej1.
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, tlłuczemy z dodatkiem
masła,
mleka i szczypty
gałki muszkatołowej.2.
Cebulę smażymy, dodajemy
boczek i
kiełbasę. Smażymy do zarumienienia. Mieszamy z
ziemniakami, 1/2
sera i całość chwilę smażymy. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.3. Z
papryki odcinamy kapelusze, wydrążamy gniazda nasienne. W środku smarujemy
olejem. Napełniamy farszem, pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy pozostałym
serem.