Wykonanie
Kuchnia grecka jest jedną z moich ulubionych, uwielbiam robione w domu burgery, dlaczego by nie połączyć jednego i drugiego? :-) Dzięki greckim smakom burger zyskał nowego życia. Dużo w nim świeżych warzyw, jest lżejszy niż jego klasyczna wersja i na pewno dużo zdrowszy.
Mięso ma smak typowych dla Grecji przypraw a całość swój niepowtarzalny charakter. :-)

1
bułka do hamburgera125g
mięsa mielonego100ml
sosu tzatziki1 liść
sałaty3 plastry
pomidora3 plastry
czerwonej cebuli1 gruby plaster
sera feta6 plasterków świeżego
ogórka5 czarnych
oliwekketchupsól,
pieprz,
czosnek granulowany,
oregano,
tymianek,
chilliolej1.
Mięso mielone doprawiamy szczyptą
soli,
pieprzu,
czosnku,
oregano,
tymianku i
chilii. Formujemy kształt kotleta i smażymy na rozgrzanym
oleju do zarumienienia.2.
Bułkę podgrzewamy na suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy
sosem tzatziki. Układamy kolejno:
sałatę, kotlet,
ketchup,
ser feta,
pomidor,
ogórek,
cebula,
oliwki. Przykrywamy drugą częścią
bułki, przebijamy patykiem od szaszłyka by burger zachował formę.

