Wykonanie
Trochę zatracam się w tej mojej miłości do
botwinki, bo kupuję ją kilka
razy w tygodniu. ;-) Mam świadomość, że jej czas wkrótce minie i znowu trzeba będzie czekać rok, korzystam więc z niej ile się da. Wczoraj zrobiłam pierogi, korzystając z
mąki typ 00 (która nadaje się nie tylko do pizzy). Im niższa liczba w typie
mąki, tym bardziej pasuje do delikatnych wyrobów a więc na pierogi była idealna! Ciasto rozpływało się w ustach. Bardzo długo szukałam takiej
mąki, okazało się, że jest dostępną na portalu Cabas.pl (czyli najsmaczniejszym bazarze w
sieci!), z którym nawiązałam współpracę. To jeden z powodów, dla których warto robić zakupy przez Internet: można nabyć w ten sposób produkty, które trudno dostać w stacjonarnych sklepach. Coraz więcej osób przekonuje się do tej formy zakupów, choć do niedawna wydawało się to
dziwne. Kilka lat temu spotkałam się nawet z opinią, że jest to zarezerwowane wyłącznie dla "bogatych snobów". ;-) Na szczęście świat idzie do przodu i oczywistym stało się, że zakupy przez Internet to oszczędność czasu (wybieramy interesujące nas produkty, płacimy, kurier/dostawca przywozi nam je pod drzwi) i pieniędzy (niejednokrotnie produkty są tańsze niż w sklepach stacjonarnych a promocje ciekawe). Cabas.pl to nowa koncepcja „wielkiego internetowego ryneczku”, który
daje dostęp konsumentom do naturalnej, tradycyjnej, certyfikowanej żywności prosto od producentów. Dla mnie bomba, wszak nie zawsze mam nastrój by iść na zatłoczony targ... ;-)

Ciasto:250ml gorącej
wody400-500g
mąki pszennej, u mnie typ 00 od Cabas.pl1/2 łyżeczki
soliFarsz:500g
młodych ziemniaków2 duże
cebule1 pęczek botwiny1 pęczek
świeżego szpinaku (około 400g)250g białego
twarogu półtłustego
sól,
pieprzolej1.
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy.
Cebulę kroimy w kostkę.
Buraczki z
botwinki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Wraz z
cebulą podsmażamy na rozgrzanym
oleju przez 5 minut, po czym dodajemy 1/4 szklanki
wody. Dusimy do odparowania.2. Liście botwiny i
szpinaku siekamy. Dodajemy do
cebuli i
buraków. Smażymy do momentu aż liście zmniejszą objętość a
woda wyparuje. Studzimy.3.
Ziemniaki i
twaróg przeciskamy przez praskę. Mieszamy z
cebulą, botwiną i
szpinakiem. Doprawiamy
solą i obficie
pieprzem.4. Do miski dodajemy szklankę
mąki i
sól, mieszamy. Wlewamy gorącą
wodę (powinna parzyć), mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dodajemy pozostałą
mąkę ugniatając ciasto do momentu aż przestanie się kleić. Czasami potrzeba mniej niż 500g.5. Ciasto wałkujemy bardzo cienko i za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do osolonej, wrzącej
wody i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.



