Wykonanie
Znacie
kaszkę orkiszową? Ja poznałam całkiem niedawno i na pewno będzie to znajomość na dłużej. ;-) Lubię
kaszę mannę, ale ta odpowiada mi bardziej. Nie można zapomnieć też o walorach zdrowotnych. Orkisz ma w sobie dużo kwasu krzemowego, który korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci, poprawia kondycję mózgu i koncentrację. Jest nasycony witaminami: B1, B2, PP,
białkiem, żelazem, fosforem, potasem i wapniem. Ma wyrazisty,
orzechowy smak. Z dodatkiem
truskawek smakuje wspaniale: jako deser lub zdrowe śniadanie. :-)
(składniki na 3 porcje)1/2 szklanki
kaszki orkiszowej Symbio1,5 szklanki
mleka1 łyżka
cukru300g świeżych
truskaweklistki
mięty do dekoracji1. Do garnka wlewamy
mleko i wsypujemy
kaszkę. Gotujemy do momentu aż zgęstnieje. Studzimy.2. Połowę (150g)
truskawek miksujemy w blenderze, dzięki temu uzyskamy
truskawkowy mus. Drugą połowę kroimy na nieduże kawałki.3. Do szklanek/pucharków układamy kolejno: 1 łyżka
kaszki, 2 łyżki musu, 1 łyżkę pokrojonych
truskawek, 1 łyżkę
kaszki, 2 łyżki musu, 1 łyżkę
truskawek. Desery posypujemy
muesli i dekorujemy listkiem
mięty.