Wykonanie
Smoothie
truskawkowe to przepis na koktajl
mleczno-ow ocowy ze świeżych
truskawek. T o p yszny, mrożony deser
truskawkowy, z całymi
owocami, z
jogurtem greckim i nutą
mięty. Jest l ekki, dietetyczny i zdrowy, zawiera wyłącznie naturalne składniki i niewielką ilość
cukru. Deser przypomina w smaku
lody. Uwielbiają go dzieci i nie tylko ....Sk ładniki na 5 porcji:500 g
truskawek200 ml
mlek a skondensowane go2 łyżki
jogurt u grecki ego
cukier do smaku - ok. 1 łyżkiDo dekoracji:
truskawki + listki świeżej
miętyPrzygotowanie: Opłucz
truskawki, odłóż kilka do dekoracji. Z pozostałych
truskawek usuń szypułki, pokrój na mniejsze kawałki, dodaj
cukier.
Owoce gotuj w garnku kilka minut ciągle mieszając. Po przestudzeniu dodaj zmiksowane puszyste
mleko skondensowane oraz
jogurt grecki. Całość wymieszaj łyżką, ale nie miksuj blenderem czy w shakerze, aby pozostały wyczuwalne całe
owoce. Masę
mleczno-
truskawkową przelej do puchark ów. Następnie wstaw do zamra żalnika na kilka godzin - w zależności od konsystencji zmrożenia, jaką chcemy uzyskać. Podawaj dobrze zmrożone, udekor owane
truskawkami i listkami świeżej
mięty.