Wykonanie
Robiąc inny deser, który wrzucę tu za jakiś czas, została mi masa
kaszki mannej. Żal wyrzucać, a nijak chciała zmieścić się do robionego przeze mnie deseru. No to co? Trzeba było z tego zrobić coś dobrego, nie wymagającego czasu, bo już go trochę straciłam na pierwsza potrawę. No to wzięłam
kaszkę, włożyłam ją do owalnej miseczki, by nabrała odpowiedniego kształtu i bach na talerz.
Składniki (na 2 desery):- 2 szklanki
mleka,- ok. 5 łyżek
kaszki mannej,- 2 łyżka
cukru - po jednej do
kaszki i do
truskawek,- szklanka
truskawek.Sposób wykonania:Do garnka wlewamy
mleko, wsypujemy 1 łyżkę
cukru i
kaszkę, mieszamy cały czas, aż do zagotowania i stężenia. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, dodajemy jeszcze
kaszki. Aby można ją było wyłożyć z miseczki, powinna być dość gęsta.Osobno miksujemy umyte
truskawki z łyżką
cukru.Stężałą
kaszkę przekładamy do jakiejś kształtnej miseczki, najlepiej owalnej, ubijamy, by mocno przywarła do brzegów, po czym wystudzoną delikatnie wykładamy do góry dnem na talerzyk. Polewamy musem
truskawkowym.Smacznego!
Przepis bierze udział w konkursie "Kuchnia 24/7" (tutaj - pierwsze śniadanie)