ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe naleśniki gryczano-kukurydziane z ekologicznych mąk Symbio

Bezglutenowe naleśniki gryczano-kukurydziane z ekologicznych mąk Symbio

nazwa

Wykonanie

Pyszne naleśniki, również dla osób będących na diecie bezglutenowej. Według mnie nie różnią się zbytnio w smaku od tych z mąki pszennej, może są odrobinę bardziej suche. Przed ich smażeniem patelnia musi być naprawdę dobrze rozgrzana, inaczej będą przywierać. Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku.
1/2 szklanki ekologicznej mąki kukurydzianej Symbio
1/2 szklanki ekologicznej mąki gryczanej Symbio
1,5 szklanki mleka, wody lub mieszanki mleka i wody
1 jajko
1,5 łyżki oleju rzepakowego
1 czubata łyżka cukru
szczypta soli
50g ekologicznego dżemu truskawkowego niskosłodzonego Symbio (do smarowania naleśników)
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
2. Na mocno rozgrzaną, suchą patelnię teflonową wylewamy po kolei porcje ciasta. Naleśniki smażymy po 30 sekund z każdej strony.
3. Podajemy z dżemem.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/02/bezglutenowe-nalesniki-gryczano.html