Wykonanie
Przepis znalazłam na tym blogu, ale oryginalny przepis pochodzi z kopalni przepisów na
pieczywoczyli z bloga Smakowity
chleb . Proste, pszenne bułeczki - musiałam je upiec!Są mięciutkie, miłe dla oka i dla podniebienia :))Z lekką nutą
tymianku, który uwielbiam.Mięciutki środek i chrupiąca skórka.Perfekcyjne na śniadanie :))
Składniki: (na ok. 11 średniej wielkości bułeczek):180 g
cukinii30 g świeżych
drożdży1,5 łyżeczki
cukru300 ml letniej
wody600 g
mąki pszennej + odrobina do podsypania1,5 łyżeczki
soli1,5 łyżeczki
tymiankułyżka
oleju1
jajko (do posmarowania
bułek)Wykonanie:
Cukinię umyć, przeciąć na pół wydrążyć pestki (ja miałam młodziutką
cukinię, więc nie miała pestek). Zetrzeć ją razem ze skórką (da lepszy efekt wizualny) na tarce na małych oczkach, przełożyć na sito, posolić i zostawić na 10 min. Odcisnąć z nadmiaru soku.
Drożdże wymieszać z
cukrem, dodać ok 50 ml ciepłej
wody. Ostawić na ok 15 minut, by
drożdże "ruszyły".Do miski przesiać
mąkę, dodać
sól,
tymianek i wymieszać. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn z
drożdży, resztę ciepłej
wody,
cukinię,
olej i wyrobić jednoliteciasto. Ja wyrabiałam ręcznie. Można też wyrabiać mikserem przy użyciu haka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min.Po tym czasie ciasto powinno lekko podrosnąć. Bierzemy się więc za formowaniebułeczek. Ja zawsze na początku dzielę sobie ciasto na mniej więcej równe kulki.Wyszło mi ich 11. Każdą kulkę rozpłaszczamy lekko na dłoni, i "zbieramy" końcówki dośrodka tworząc sakiewkę. Formujemy okrągły kształt i układamy na blaszce wyłożonejpapierem do pieczenia, pamiętając, aby sklejenie bułeczki przypadało od
spodu.
Bułki sporo rosną, więc układamy ich max 6 na jednej blaszce. Ponownie odstawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy każdą
bułkę rozkłóconym
jajkiem, nacinamy na górze
ostrym nożem (lub nożyczkami) i wstawiamy dopiekarnika nagrzanego do 190st na ok. 20 minut.