Wykonanie
Szybki pomysł na słodkie "co nieco" :))Warunkiem jest tylko posiadanie
ciasta francuskiego mrożonego lub chłodzonego. Z dodatkiem budyniu i pysznych
owoców otrzymamy chrupiący budyniowo-
owocowy raj dla podniebienia ... :))

Składniki:Op. ciasta francu skiego (600g)1
budyń waniliowy z
cukrem1 szkl.
mleka1
jajkogruby
cukier kryształ (do posypania)dowolne
owoce: u mnie
truskawki i
maliny ok 200g2 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
cukru wanilinowegoszczypta
cynamonuWykonanie:Jeśli korzystamy z
ciasta francuskiego mrożonego, rozmrażamy je do temperatury pokojowej wyjmując 1h wcześniej z zamrażarki.
Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając jednak
mleko o połowę (korzystamy z 250 ml
mleka). Studzimy.
Owoce wsypujemy do rondelka, zasypujemy
cukrem, dodajemy szczyptę
cynamonu i dusimy ok 15 minut. Studzimy. Płat
ciasta francuskiego rozkładamy na blacie kuchennym lekko posypanym
mąką. Delikatnie je rozwałkowujemy utrzymując kształt prostokąta. Na środek ciasta (1/3) wzdłuż dłuższego
boku nakładamy
budyń. Na niego
owoce. Ciasto składamy od dołu do środka, zakrywając nadzienie. Górną część ciasta nacinamy w paski szerokości 1cm.

Paski składamy do dołu, dociskając lekko każdy.
Struclę smarujemy rozkłóconym
jajkiem i posypujemy
cukrem typu kryształ gruby. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st i pieczemy ok 25 minut.Najlepiej smakuje lekko ciepłe.

