ßßß Cookit - przepis na FRANCUSKA STRUCLA BUDYNIOWO-OWOCOWA

FRANCUSKA STRUCLA BUDYNIOWO-OWOCOWA

nazwa

Wykonanie

Szybki pomysł na słodkie "co nieco" :))
Warunkiem jest tylko posiadanie ciasta francuskiego mrożonego lub chłodzonego. Z dodatkiem budyniu i pysznych owoców otrzymamy chrupiący budyniowo-owocowy raj dla podniebienia ... :))
Składniki:
Op. ciasta francu skiego (600g)
1 budyń waniliowy z cukrem
1 szkl. mleka
1 jajko
gruby cukier kryształ (do posypania)
dowolne owoce: u mnie truskawki i maliny ok 200g
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypta cynamonu
Wykonanie:
Jeśli korzystamy z ciasta francuskiego mrożonego, rozmrażamy je do temperatury pokojowej wyjmując 1h wcześniej z zamrażarki. Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając jednak mleko o połowę (korzystamy z 250 ml mleka). Studzimy. Owoce wsypujemy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy szczyptę cynamonu i dusimy ok 15 minut. Studzimy. Płat ciasta francuskiego rozkładamy na blacie kuchennym lekko posypanym mąką. Delikatnie je rozwałkowujemy utrzymując kształt prostokąta. Na środek ciasta (1/3) wzdłuż dłuższego boku nakładamy budyń. Na niego owoce. Ciasto składamy od dołu do środka, zakrywając nadzienie. Górną część ciasta nacinamy w paski szerokości 1cm.
Paski składamy do dołu, dociskając lekko każdy. Struclę smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem typu kryształ gruby. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st i pieczemy ok 25 minut.
Najlepiej smakuje lekko ciepłe.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/05/francuska-strucla-budyniowo-owocowa.html