ßßß Cookit - przepis na DROŻDŻÓWKA EWY (Z RABARBAREM I BUDYNIOWĄ PIANKĄ)

DROŻDŻÓWKA EWY (Z RABARBAREM I BUDYNIOWĄ PIANKĄ)

nazwa

Wykonanie

Pyszne drożdżowe ciasto, które uświetnione zostało bezową pianką, kruszonką i rabarbarem.
Świetnie dobrana kompozycja smakowa.
Balans słodyczy bezy i kruszonki i kwaskowatego rabarbaru wspaniale zachowany.
Dziękuję Ewie z bloga Z Cukrem Pudrem za ten wspaniały przepis, który lekko zmodyfikowałam.
Składniki na ciasto drożdżowe:(u mnie blaszka 30cmx22cm)
2,5 s zklanki mąki pszennej
5 żółtek
3/4 szklanki ciepłego mleka
30 gramów drożdży
5 łyżek cukru
1 cukier wanilinowy
1 czubata łyżka masła
szczypta sol i
Ponadto:
ok 1 kg rabarbaru
5 łyżek cukru
Rabarbar obieramy i kroimy na około 1 cm plasterki, zasypujemy 5 łyżkami cukru, mieszamy i odstawiamy na około 30 - 40 minut.
Po tym czasie rabarbar odsączamy na sitku.
Składniki na piankę:
5 białek
3/4 szkl. cukru
1 cukier wanilinowy
1/4 szklanki oleju
szczypta soli
2 paczki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (łącznie 80 gramów)
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy na najwyższych obrotach do rozpuszczenia cukru . Następnie do ubitych na sztywno białek dosypujemy proszek budyniowy i miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników(nie za długo). Na końcu małym strumyczkiem wlewamy olej i znów miksujemy na średnich obrotach do uzyskania pianki o jednolitej konsystencji.
Składniki na kruszonkę:
100 gramów miękkiego masła ewentualnie margaryny
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem waniliowym, dorzucamy masło i zagniatamy, do momentu otrzymania konsystencji kruszonki. Odstawiamy do lodówki na czas robienia ciasta.
Masło stapiamy, schładzamy do temperatury pokojowej.
Drożdże dokładnie rozprowadzamy w mleku, dodajemy 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę mieszamy z solą, cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy żółtka oraz stopiony tłuszcz. Następnie wlewamy rozczyn z drożdży i zagniatamy (ja przy użyciu haków i miksera) elastyczne ciasto.
Blaszkę smarujemy masłem, i ciastem (nie odstawiamy go już do wyrośnięcia w misce!) wylepiamy jej dno, podnosząc brzegi na około 1 cm. Blaszkę przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto lekko nam wyrośnie. Wykładamy na nie odsączony rabarbar. Na rabarbar wykładamy ubitą piankę, a na nią kruszonkę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut do zezłocenia kruszonki.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/05/drozdzowka-ewy-z-rabarbarem-i-budyniowa.html