ßßß Cookit - przepis na DROŻDŻÓWKI Z RUMOWYM NADZIENIEM

DROŻDŻÓWKI Z RUMOWYM NADZIENIEM

nazwa

Wykonanie

Puchate, mięciutkie drożdżówki z aromatycznym czekoladowym budyniem. Nie za mocno słodkie, takie przyjemne dla naszych kubków smakowych :)
Pewnie jestem monotematyczna z tym drożdżowym ciastem,
ale co ja za to mogę, że ... je uwielbiam!:)))
Składniki : (na 14 sztuk)
500g mąki pszennej
30 g drożdży świeżych
3 łyżki roztopionego masła
3/4 szklanki mleka
2 jajka
1/2 op. cukru waniliowego
4 czubate łyżki cukru
szczypta soli
Ponadto:
100g rodzynek
kieliszek rumu
2 budynie czekoladowe 38g
1 rozkłócone jajko do posmarowania drożdżówek
Wykonanie:
Rodzynki zalewamy rumem, moczymy je ok 1h. Jeśli nie mamy rumu lub za nim nie przepadamy pomijamy tę czynność. Budynie gotujemy w połowie mleka przewidzianego na opakowaniu, studzimy. Namoczone rodzynki odciskamy, dodajemy do budyniu.
Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja z cukrem, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Nakładamy na niego równą warstwę budyniu z rodzynkami i zwijamy jak roladę - wzdłuż dłuższego boku. Roladę tniemy ostrym nożem na 1cm paski. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdą drożdżówkę smarujemy rozkłóconym jajkiem Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut, po czym stawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 15 minut (do zrumienienia)
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/12/drozdzowki-z-rumowym-nadzieniem.html