ßßß Cookit - przepis na PALUCHY Z INDYKA Z PIECZARKAMI

PALUCHY Z INDYKA Z PIECZARKAMI

nazwa

Wykonanie

Pyszne paluchy z indyczego mięsa, dla zaostrzenia smaku z pieczarkowo-cebulowym farszem.
Mąż miał z frytkami i surówką, a ja zajadałam się z fasolką, marchewką i groszkiem na ciepło . Pyszny, prosty i zdrowy obiad :))
Często do niego wracam, zmieniając tylko obiadowe dodatki :))
Polecam gorąco!
Składniki:
5 00g mięsa z indyka (ja miałam pierś)
1 jajko
150g pieczarek
2 cebule
sól
pieprz
papryka słodka
2 ząbki czosnku
bułka tarta
olej
Wykonanie:
Mięso mielimy razem z 1 cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy. Na oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę i pokrojone drobno pieczarki . Doprawiamy je solą i pieprzem. Odciskamy ew.sok, który puściły pieczarki. Na zwilżoną dłoń nakładamy łyżkę mięsa mielonego, rozpłaszczamy je nadając mu kształt prostokąta. Na środek nakładamy pieczarkowy farsz. Mięso "sklejamy" nadając kształt podłużnego palucha. Każdy panierujemy w bułce tartej i smażymy z wszystkich stron na oleju.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/07/paluchy-z-indyka-z-pieczarkami.html