Wykonanie
Podawane zazwyczaj do popołudniowej
herbaty.Posmarowane
masłem i
dżemem truskawkowym. Bardzo popularne na Wyspach i dostępne w każdym markecie.Ale oczywiście najlepsze są takie domowe, jeszcze ciepłe, podane z
masełkiem i powidłami lub domową
konfiturą.Zazwyczaj robi się je z
rodzynkami, ale ja pominęłam je i upiekłam w "czystej wersji". Bułeczki nie są pracochłonne, a ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo, bo
bułki mogą wyjść twarde.Najlepiej zjeść je w dniu pieczenia, bo niestety na drugi dzień nie są już tak smaczne ...
Składniki na 10sztuk:280 g
mąki30 g drobnego
cukru1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli80 g zimnego
masła1 całe
jajko120 ml
mlek aWykonanie:Do przesianej
mąki dodajemy
sól,
proszek do pieczenia oraz ścieramy na tarce
masło. Wyrabiamy palcami, aby powstała kruszonka. Wsypujemy
cukier. Następnie pośrodku robimy dołek i wlewamy lekko ciepłe
mleko połączone z rozkłóconym
jajkiem. Mieszamy całość drewnianą łyżką, aby otrzymać gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę
mleka (kiedy ciasto jest za suche) lub dosypujemy trochę
mąki (jeśli ciasto jest zbyt klejące).Formujemy z niego kulę. Spłaszczamy ją delikatnie ręką na placek o grubości 3 cm, wycinamy kółka specjalną foremką - w oryginale z falującymi brzegami. Ponieważ nie miałam takiej wykorzystałam szklaną literatkę.Przekładamy
ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy
mlekiem i pieczemy 15-20 minut w 220 stopniach.