Wykonanie
Nie lubię zup-kremów, wyjątek stanowi krem ze
szparagów, symbol maja, wiosny i delikatności.Zupka jest zdrowa, niskokaloryczna i pyszna!Nie
mogę sobie darować, że odkryłam ją tak późno ...
Składniki:1 skrzydło z
indyka lub 4 skrzydełka drobiowe1kg
szparagów czyli 2 pęczki (u mnie zielone ale identycznie robię z białych)3
ziemniaki1 mała
cebulaząbek
czosnkujogurt naturalny grecki - do smaku
sól,
pieprz,
cukier,
liść laurowyziele angielski eWykonanie:
Mięso dokładnie myjemy i wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej
wody. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy na talerz.
Szparagi oczyszczamy z włókien, myjemy, odcinamy główki, resztę kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki.
Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt dużą kostkę. Na ugotowany
bulion, wrzucamy pokrojone
ziemniaki i kawałki
szparagów (oprócz główek), solimy. Gotujemy całość na wolnym ogniu, aż
szparagi będą miękkie.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na
maśle. Do zeszklonej dodajemy posiekany ząbek
czosnku. Całość dodajemy do
wywaru z
ziemniakami i
szparagami. Zagotowujemy. Na koniec dodajemy
jogurt, doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem ,odrobiną
cukru i blendujemy. Przed podaniem posypujemy
zieleniną i układamy na wierzchu kilka główek
szparagów.