ßßß Cookit - przepis na PUSZYSTY SERNIK NA HERBATNIKOWYM SPODZIE

PUSZYSTY SERNIK NA HERBATNIKOWYM SPODZIE

nazwa

Wykonanie

Tradycyjny, puszysty i delikatny sernik ze skórką pomarańczową i rodzynkami ... cóż może być smaczniejszego?
Składniki:
1kg mielonego twarogu
1 szkl. cukru
kilka kropli aromatu cytrynowego lub otarta skórka z 1 cytryny
6 jajek
100g skórki pomarańczowej
50g rodzynek
1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
100g rozpuszczonego masła
Na spód:
2op.herbatników (po 65g każde)
60g roztopionego masła
Wykonanie:
Herbatniki mielimy (można włożyć je do woreczka foliowego i ugnieść wałkiem lub rozdrobnić tłuczkiem), dodajemy do nich rozpuszczone masło. Masą wyklejamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała 22-23cm średnicy).
Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy do masy jajecznej po łyżce twarogu. Na końcu dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, budyń i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Rodzynki i skórkę pomarańczową obtaczamy w mącę, po czym wrzucamy do masy serowej i całość dokładnie mieszamy łyżką.
Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 o C i pieczemy przez 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 o C i pieczemy kolejne 50 minut.Po upieczeniu zostawiamy sernik w uchylonym piekarniku, aż do wystudzenia. Dekorujemy wg uznania.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/12/puszysty-sernik-na-herbatnikowym-spodzie.html