Wykonanie
Klasyczna karpatka to popularne i chyba bardzo lubiane przez wszystkich ciasto.Jest prosta do zrobienia, nie wymaga wielkich umiejętności.Zrobiona jest z ciasta parzonego, które po upieczeniu tworzy piękne góry i ... doliny. Do tego pyszny krem budyniowy (lub budyniowo-
maślany w zależności od tego, jaki wolimy bardziej) i ciasto gotowe.Jedyny problem wynika czasem podczas krojenia ciasta i jego konsumpcji :) Ale do krojenia używam bardzo
ostrego noża a do konsumpcji - widelczyki, z którymi sprawniej poradzimy sobie niż przy użyciu łyżeczki.A zresztą .... jaki to problem prawda?
Składniki na ciasto :100 g
masła1 szklanka
mąki1 szklanka przegotowanej
wody(zimna czy ciepła nie ma znaczenia)5 jajWykonanie:W garnku rozpuścić
masło, dodać
wodę i
mąkę. Energicznie mieszać, aż ciasto uzyska jednolitą strukturę i zacznie „odchodzić” od garnka, chwilkę odparować i zostawić do całkowitego wytygnięcia. Do zimnej masy dodawać po jednym
jajku i ucierać (każde kolejne dopiero w momencie, kiedy wbite wcześniejsze połączy się już z
ciastem). Ja robię to przy użyciu miksera. Blachę smarujemy
masłem, obsypujemy
bułką tartą lub
kaszą manną. Ciasto podzielić na 2 równe części i piec w 190 stopniach ok 25 minut (to zezłocenia się i uzyskania wybrzuszeń). Po upieczeniu wystudzić i przełożyć kremem budyniowym. Schłodzić 2-3h. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem lub polać polewą.Składniki na krem:0,5 l
mleka3 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej1 mały
cukier wanilinowy3/4 szklanki
cukru3/4 kostki
masłaWykonanie:
Z
mleka,
mąki ziemniaczanej i pszennej oraz
cukrów ugotować
budyń - mieszając cały czas intensywnie, aby nie było grudek. Ostudzić go. Utrzeć
masło mikserem a nastepnie dodawać po łyżce oziębionego budyniu, cały czas ucierając, aż do uzyskania jednolitego, gładkiego kremu.