Wykonanie
Karpatka to dwie warstwy ciasta parzonego przełożone kremem budyniowym. Jej przygotowanie nie jest trudne, najważniejsze, by krem był na tyle gęsty, żeby nie "uciekał" z karpatki podczas krojenia. Można wykorzystać półprodukty, jakie oferują niektóre firmy, np. krem do karpatki w proszku albo
budyń w proszku. Mój przepis na karpatkę nie zawiera takich elementów, a efekt finalny jest pyszny i warto poświęcić czas na przygotowanie tego ciasta od podstaw.
KarpatkaSkładniki:ciasto1 szklanka
wody125g
margaryny1 szklanka
mąki pszennej5
jajekkrem2 szklanki
mleka200g
masła2 łyżki
mąki pszennej2,5 łyżki
mąki ziemniaczanej5 łyżek
cukrupół opakowania
cukru wanilinowegoWykonanie:-
wodę zagotować z
margaryną, gdy będzie wrząca, wsypać
mąkę i dobrze wymieszać, by ciasto było jednolite, schłodzić- do schłodzonej masy dodać
jajka i zmiksować- piekarnik rozgrzać do 220 stopni, ciasto podzielić na dwie części i rozsmarować na papierze do pieczenia cienką warstwą; aby ułatwić sobie to zadanie, polecam posmarować formę przed położeniem papieru tłuszczem, dzięki temu będzie on bardziej przylegał do blachy- piec około 30 minut, wystudzić po upieczeniu- z
mleka odlać 2/3 szklanki, dodać
mąki i dokładnie wymieszać- resztę
mleka zagotować z
cukrami, gdy zacznie się gotować, wlać
mleko z
mąką i ugotować
budyń-
budyń ostudzić- utrzeć
masło, dodawać po łyżce budyniu i ucierać do otrzymania jednolitej masy, krem schłodzić w lodówce- jeden płat ciasta ułożyć w formie, wyłożyć krem, rozsmarować równo i przykryć drugim płatem, całość mocno schłodzić (najlepiej całą noc)- podawać krojąc w kwadraty