ßßß Cookit - przepis na KASZA MANNA Z JEŻYNAMI

KASZA MANNA Z JEŻYNAMI

nazwa

Wykonanie

Uwielbiamy albo ... mamy uraz z dzieciństwa :)
Taak ... kasza manna wywołuje takie skrajne emocje.
Osobiście bardzo lubię - pod wszelką postacią.
Dziś jako prosty i pyszny deser: najzwyklejsza na świecie kasza manna ugotowana na mleku + owoce. Dowolne. Ale wg mnie jeżyny lub jagody do kaszki pasują wyśmienicie.
U mnie dziś te pierwsze jako pyszny dodatek do kaszki.
Składniki:
pół litra mleka,
10 łyżek kaszy manny
jeżyny
2 łyżki cukru ( do kaszki)
1 łyżka cukru (do jeżyn)
Wykonanie:
Odlewamy pół szklanki mleka, resztę gotujemy w garnku. Do gotującego mleka dodajemy dwie łyżki cukru. Do mleka w szklance wsypujemy 10 łyżek kaszy i mieszamy. Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewamy kaszę ze szklanki i mieszamy. Gotujemy mieszając około 3 do 5 minut, aż kaszka będzie gęsta. Do osobnego rondelka wsypujemy jeżyny z łyżką cukru i 2 łyżkami wody. Podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Syropem z owocami polewamy kaszkę.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/09/kasza-manna-z-jezynami.html