Wykonanie
Dziś przepis na prostą, lekką i typowo letnią zupkę z młodego
zielonego groszku z dodatkiem
młodej włoszczyzny i
kalafiora.
Młode warzywka są tak bogate w swoim smaku, że zupa wyszła dosłownie słodka!A dodatek malutkich klopsików jeszcze wzbogacił jej smak :)O tej
porze roku takie zupki są idealne na obiad a także i na kolację, jeśli lubimy zjeść wieczorem coś ciepłego...
Widząc
młody groszek nie mogłam się oprzeć, żeby nie kupić.... mimo.. niestety wysokiej ceny :(Składniki:4 skrzydełka2
młode marchewki,1
młoda pietruszkakawałek
selera naciowegopół szklanki młodego
groszku3
młode ziemniaki5-6 różyczek
kalafiora,
natka pietruszkisól i
pieprz.Wykonanie:Do garnka wlewamy
wodę, dodajemy umyte skrzydełka - gotujemy 15 minut po czym dodajemy
marchewkę i
pietruszkę pokrojoną w talarki,różyczki
kalafiora,
seler naciowy pokrojony w kostkę. Gotujemy kolejne 15 minut i wrzucamy
ziemniaki pokrojone w kostkę oraz
groszek. Całość gotujemy jeszcze chwile, aby
ziemniaki zmiękły, ale nie rozgotowały się. Na koniec doprawiamy
pieprzem i
solą, dodajemy posiekaną
natkę pietruszki.