Wykonanie
Zamiast tradycyjnych
ziemniaków do obiadu, możemy zrobić kotleciki ziemniaczane. Tanie, szybkie i proste :)Super smakują z
sosem pieczarkowym albo
pomidorowym, ale tez spokojnie można jeść je na zimno w zestawieniu z
ketchupem albo po prostu z
ogórkiem kiszonym :)Składniki:1 kg
ziemniaków1
jajkomąkasól i
pieprzbułka tartaolej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor na
oleju.
Ziemniaki gotujemy lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia, mielimy w maszynce do
mięsa,przepuszczamy przez praskę lub tłuczemy zwykłym tłuczkiem do
ziemniaków. Do tak przygotowanych
ziemniaków dodajemy
cebulkę,
jajko,
przyprawy. Całość mieszamy. Dodajemy
mąkę. Niektórzy dodają na 1kg
ziemniaków 3 łyżki, inni 2 szklanki. Dużo zależy od gatunków naszych
ziemniaków. Musimy obserwować jakie jest ciasto, i jeśli będzie zbyt rzadkie, dokładamy
mąkę. Ja nie dokładałam jej dużo, chciałam, żeby kotleciki miały wyraźnie ziemniaczany a nie mączny smak. Możemy ułatwić sobie nieco ich formowania, zwilżając obie dłonie w wodzie a następnie w
bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na zloty kolor.
i wersja obiadowa z gołąbkami i pikantnym
sosem pomidorowym