ßßß Cookit - przepis na CIASTECZKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MASĄ ORZECHOWĄ

CIASTECZKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MASĄ ORZECHOWĄ

nazwa

Wykonanie

Szybciutki przepis na ślimaczki z masą orzechową. Jeśli tylko mamy zamrożone ciasto francuskie przygotowanie ciastek nie zajmie nam wiele czasu. Przepis znalazłam TUTAJ i od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Nie żałuję, bo wyszły pyszne. Przepis lekko zmodyfikowałam.
Składniki: (ok 20 ślimaczków)
opakowanie ciasta francuskiego (250 g)
100 g zmielonych orzechów włoskich (ja użyłam laskowych)
1 jajko do posmarowania ślimaczków
100 g masła
80 g cukru pudru
odrobina cynamonu
odrobina cukru waniliowego do posypania ślimaczków
50g rodzynków
Wykonanie:
Przygotowujemy masę orzechową. Miękkie masło miksujemy, dodajemy cukier puder,a następnie zmielone orzechy. Miksujemy do osiągnięcia jednolitej masy. Dodajemy rodzynki i mieszamy.
Płat ciasta francuskiego smarujemy masą, pozostawiając wolne krawędzie (ok 1-2 cm). Zwijamy w rulon i tniemy plastry ok 1-2 cm. Smarujemy rozkłóconym żółtkiem i posypujemy cukrem waniliowym. Układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok 25-30 minut. Gdy ciasto się zarumieni, możemy wyciągać.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/05/ciasteczka-z-ciasta-francuskiego-z-masa.html