ßßß Cookit - przepis na Warkocz Maryny

Warkocz Maryny

nazwa

Wykonanie

…złocisty i pełen niespodzianek….
Apfelstrudel dla leniwych – czasochłonne oryginalne ciasto zastępujemy gotowym francuskim i też jest git.
Składniki:
płat ciasta francuskiego
4 jabłka
garść rodzynek
porządna garść bułki tartej, zrumienionej na suchej patelni
masło
jajko
odrobina alkoholu
cynamon, cukier puder, cukier
Sposób przygotowania:
Rodzynki zalewamy wodą i dolewamy odrobinę (tak na babskiego łyka) alkoholu. Niby najlepiej brandy, my tam się na takich wynalazkach, na myszach pędzonych, nie znamy… No więc zalewamy te rodzynki. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je na niewielkie cząstki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłka, słodzimy jak kto lubi i sążnie doprawiamy cynamonem. Podsmażamy, aż jabłka zmiękną. Łączymy z namokniętymi rodzynkami i bułka tartą. Płat ciasta układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce i kroimy na 3- centymetrowe paski, nie rozdzielając ich. Na środek płata, na całej długości nakładamy farsz jabłkowy. Następnie zawijamy farsz paskami ciasta, przeplatając je na zasadzie warkocza. Smarujemy po wierzchu rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 30-40 minut.
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2012/01/21/warkocz-maryny