Wykonanie
…złocisty i pełen niespodzianek….Apfelstrudel dla leniwych – czasochłonne oryginalne ciasto zastępujemy gotowym francuskim i też jest git.Składniki:płat
ciasta francuskiego4
jabłkagarść
rodzynekporządna garść
bułki tartej, zrumienionej na suchej patelni
masłojajkoodrobina
alkoholucynamon,
cukier puder,
cukierSposób przygotowania:
Rodzynki zalewamy
wodą i dolewamy odrobinę (tak na babskiego łyka)
alkoholu. Niby najlepiej
brandy, my tam się na takich wynalazkach, na myszach pędzonych, nie znamy… No więc zalewamy te
rodzynki. W tym czasie obieramy
jabłka i kroimy je na niewielkie cząstki. Na patelni rozgrzewamy
masło, wrzucamy
jabłka, słodzimy jak kto lubi i sążnie doprawiamy
cynamonem. Podsmażamy, aż
jabłka zmiękną. Łączymy z namokniętymi
rodzynkami i
bułka tartą. Płat ciasta układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce i kroimy na 3- centymetrowe paski, nie rozdzielając ich. Na środek płata, na całej długości nakładamy farsz
jabłkowy. Następnie zawijamy farsz paskami ciasta, przeplatając je na zasadzie warkocza. Smarujemy po wierzchu rozbełtanym
jajkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 30-40 minut.