Wykonanie
Bardzo lubię zupkę szczawiową, niestety jestem w mniejszości, gdyż nikt inny w rodzinie oprócz mnie jej nie lubi:(Skorzystałam ostatnio z obecności szwagra, który wraz z siostrą spędzał u nas urlop - i jest wielkim fanem tejże zupy i ugotowałam ją dla niego (i dla siebie przy okazji)S kładniki:kawałek
mięsa na
wywarsłoik przecieru szczawiowego2
marchewkipietruszkaliść laurowyziele angielskieśmietana 18%dodatkowo: gotowane
jajkaWykonanie:Do zimnej
wody wkładamy
mięso:może być to kawałek
żeberka lub kilka skrzydełek (w zależności od tego co mamy i na czym lubimy gotować zupy),
marchew,
pietruszkę,
liście laurowe,
ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu 30 minut, do miękkości
mięsa. Następnie
mięso i warzywa wyjmujemy, dodajemy przecier szczawiowy oraz startą na oczkach
marchewkę i gotujemy ok 20 minut. Doprawiamy
solą do smaku oraz
śmietanką. Ja gotuję osobno drobny
makaron, wiele osób zajada szczawiową z
ziemniakami- kwestia upodobania.Osobno gotujemy
jajka,kroimy na ćwiartki i podajemy z zupą.Smacznego.