ßßß Cookit - przepis na SZCZAWIOWA

SZCZAWIOWA

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię zupkę szczawiową, niestety jestem w mniejszości, gdyż nikt inny w rodzinie oprócz mnie jej nie lubi:(
Skorzystałam ostatnio z obecności szwagra, który wraz z siostrą spędzał u nas urlop - i jest wielkim fanem tejże zupy i ugotowałam ją dla niego (i dla siebie przy okazji)
S kładniki:
kawałek mięsa na wywar
słoik przecieru szczawiowego
2 marchewki
pietruszka
liść laurowy
ziele angielskie
śmietana 18%
dodatkowo: gotowane jajka
Wykonanie:
Do zimnej wody wkładamy mięso:może być to kawałek żeberka lub kilka skrzydełek (w zależności od tego co mamy i na czym lubimy gotować zupy),marchew, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu 30 minut, do miękkości mięsa. Następnie mięso i warzywa wyjmujemy, dodajemy przecier szczawiowy oraz startą na oczkach marchewkę i gotujemy ok 20 minut. Doprawiamy solą do smaku oraz śmietanką. Ja gotuję osobno drobny makaron, wiele osób zajada szczawiową z ziemniakami- kwestia upodobania.
Osobno gotujemy jajka,kroimy na ćwiartki i podajemy z zupą.
Smacznego.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/02/szczawiowa.html