Wykonanie
W lipcu zawsze z niecierpliwością czekam, aż na mojej działce dojrzeje
bób.Bardzo go lubię, zwłaszcza ten pierwszy, najmłodszy.Dzisiaj w mojej kuchni pachnie
czosnkiem,
ziołami prowansalskimi i
oregano.
Składniki:(Jest to porcja dla 3 osób)300 g
bobu1 duża
cebula2 małe
cukinie4 ząbki
czosnku4 łyżki
oliwy50 g
masła1,5 czubatej łyżeczki
ziół prowansalskich1 czubata łyżeczka
oreganosólpieprz300 g
makaronu TagliatelleWykonanie:
Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i bez obierania kroimy na paseczki.
Cebulę i
czosnek siekamy w kostkę.
Bób gotujemy w osolonej wodzie tak, aby był al dente. Studzimy i obieramy ze skórki.Na patelni rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy
cebulę i
czosnek, solimy i podsmażamy 10 minut.Następnie dodajemy
cukinię,
masło, ponownie solimy,
pieprzymy, dodajemy
zioła prowansalskie i
oregano. Całość mieszamy i podsmażamy około 15 minut.W międzyczasie próbujemy i dosalamy, jeśli jest taka potrzeba.Gdy potrawa jest gotowa, czyli
cukinia jest miękka, ale nie rozgotowana, dodajemy
bób, całość mieszamy, podsmażamy jeszcze 1 minutę.
Makaron wrzucamy na wrzącą, osoloną
wodę i gotujemy al dente.Podajemy.Smacznego :)