Wykonanie
Wiosna, wiosna, ach to ty.Świeży
koperek i
młoda kapusta... - dla mnie połączenie idealne. Taki smak
kapusty poczujemy tylko teraz, wiosną. Lekko dosmaczona
boczkiem, o świeżym zapach
koperku. Prosto, szybko, tak domowo :)
Składniki:średnia
kapusta (około 2,5 kg)20 dag
świeżego boczku wędzonego1 duża
cebula15 ziaren
ziela angielskiego5 listków laurowych1/2 pęczka świeżego
koperkusólpieprzWykonanie:Od
boczku odkrajamy skórkę.
Boczek kroimy w kostkę. Skórki nie wyrzucamy, tylko wrzucamy do
kapusty na czas gotowania. Odda potrawie swój aromat.
Kapustę szatkujemy i przekładamy do dużego garnka. Wrzucamy
ziele angielskie,
listki laurowe i skórkę z
boczku. Całość zalewamy szklanką
wody z rozpuszczoną
solą (około 1 czubatej łyżeczki) i zaczynamy gotować.
Podczas, gdy
kapusta się gotuje, przygotowujemy
boczek. Podsmażamy go na patelni do momentu wytopienia tłuszczu. Gdy
boczek jest gotowy, dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę, solimy,
pieprzymy i dalej smażymy aż
cebula zmięknie.
Tak przygotowany
boczek z
cebulą dodajemy do
kapusty. Całość gotujemy jeszcze około 30 minut. Gotując
kapustę, należy ją próbować, czy jest odpowiednio miękka.
Pod sam koniec gotowania dodajemy poszatkowany świeży
koperek. Mieszamy i
kapustę zdejmujemy z ognia.
Czujecie aromat koperku? Smacznego :)