ßßß Cookit - przepis na Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

nazwa

Wykonanie

Wiosna, wiosna, ach to ty.
Świeży koperek i młoda kapusta... - dla mnie połączenie idealne. Taki smak kapusty poczujemy tylko teraz, wiosną. Lekko dosmaczona boczkiem, o świeżym zapach koperku. Prosto, szybko, tak domowo :)
Składniki:
średnia kapusta (około 2,5 kg)
20 dag świeżego boczku wędzonego
1 duża cebula
15 ziaren ziela angielskiego
5 listków laurowych
1/2 pęczka świeżego koperku
sól
pieprz
Wykonanie:
Od boczku odkrajamy skórkę. Boczek kroimy w kostkę. Skórki nie wyrzucamy, tylko wrzucamy do kapusty na czas gotowania. Odda potrawie swój aromat.
Kapustę szatkujemy i przekładamy do dużego garnka. Wrzucamy ziele angielskie, listki laurowe i skórkę z boczku. Całość zalewamy szklanką wody z rozpuszczoną solą (około 1 czubatej łyżeczki) i zaczynamy gotować.
Podczas, gdy kapusta się gotuje, przygotowujemy boczek. Podsmażamy go na patelni do momentu wytopienia tłuszczu. Gdy boczek jest gotowy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy, pieprzymy i dalej smażymy aż cebula zmięknie.
Tak przygotowany boczek z cebulą dodajemy do kapusty. Całość gotujemy jeszcze około 30 minut. Gotując kapustę, należy ją próbować, czy jest odpowiednio miękka.
Pod sam koniec gotowania dodajemy poszatkowany świeży koperek. Mieszamy i kapustę zdejmujemy z ognia.
Czujecie aromat koperku? Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/06/moda-kapusta-z-boczkiem-i-koperkiem.html