Wykonanie
Dzisiaj w kuchni pachną
zioła prowansalskie i
oregano, a głównymi bohaterami są
makaron tagliatelle,
cukinia,
marchewka i
cebula.

Składniki (porcja dla 2 osób):1 mała
cukinia2
marchewki1
cebula6 łyżek
oliwy extra vergine1,5 płaskiej łyżeczki
ziół prowansalskich1,5 płaskiej łyżeczki
oreganosólpieprz25 g
masła200 g
makaronu tagliatelleWykonanie:Do wykonania tego dania wykorzystujemy dużą patelnię.
Marchewkę i
cukinię kroimy na paseczki.
Cebulę siekamy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy
marchewkę z
cebulą, solimy i podsmażamy około 10 minut. Od czasu do czasu całość mieszamy.
Marchewka powinna być jeszcze twardawa.

Następnie dodajemy
cukinię, ponownie solimy,
pieprzymy, dodajemy
zioła prowansalskie i
oregano. Całość mieszamy i podsmażamy kolejne 10 minut.

Gdy warzywa są odpowiednio miękkie, dodajemy
masło i chwilę razem podsmażamy (około 1 minuty).W międzyczasie próbujemy i dosalamy, jeśli zachodzi taka potrzeba.
Makaron wrzucamy na wrzącą, osoloną
wodę i gotujemy al dente.Odcedzony
makaron wrzucamy do warzyw, całość mieszamy i wykładamy na talerze.Smacznego :)