Wykonanie
Z modyfikacją przepisów bywa różnie. Są szanse że zmiany okażą się spektakularnym sukcesem lub też spektakularną porażką. Tym razem na szczęście sukces! Zrobiłam taką modyfikację tego przepisu bo zupełnie spontanicznie na kolacji wylądowała u mnie koleżanka. Miała być
kawa "na
mieście" a wylądowałyśmy u nas na kolacji. I gdy otworzyłam już
tuńczyka i zajęłam się
ryżem odkryłam, że nie mam
kukurydzy. I trzeba było zmienić nieco
plany. Cóż z tego że tak się zagadałyśmy że trochę rozgotowałyśmy ryż? To niestety cena jaką trzeba czasem zapłacić za gadulstwo i szalone wspólne gotowanie... Ale i tak było pysznie!
Składniki (na dwie średnio głodne osoby):100 g
ryżupuszka
tuńczyka w kawałkach i w
oleju4
suszone pomidorykawałek
brokuła1
cebula pokrojona w półplasterki
sólpieprzchili w płatkach
olej do smażeniaWykonanie:Ugotuj
ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Brokuł pokrój na małe kawałki i chwile go gotuj w osolonej wodzie. Ja swój kawałek podzieliłam i ugotowałam na parze. Na patelnię wylej odrobinę
oleju i podsmaż
cebulę a gdy stanie się szklista i miękka dorzuć
tuńczyka, pokrojone
suszone pomidory i kawałki
brokuła. Wymieszaj i smaż wolno przez chwilę. Przypraw
solą i
pieprzem wg gustu. Gdy
ryż będzie gotowy przełóż go na talerz i dodaj
tuńczyka z warzywami. Posyp łatkami
chili wg gustu. Możesz dodać także świeżą
papryczkę chili.Smacznego!