Wykonanie
W mojej kuchni (tuż obok
rukoli) zawsze jest
awokado. Pamiętam moje pierwsze spotkanie z tym
owocem. Było to bardzo dawno temu chyba w liceum...i
mogę stanowczo powiedzieć, że nie była to miłość od pierwszego spróbowania. Ale..smaki się zmieniają. Na szczęście! Teraz jem
awokado bardzo często i nie wyobrażam sobie bez niego mojej kuchni. Lubię je w
sałatce, pokrojone w kawałki na kanapce lub w postaci
masła- które jest świetną alternatywą dla zwykłego
masła. Jedyne na co musicie zwrócić uwagę to to czy jest dojrzałe. Jeśli nie zwijam je w gazetę i trzymam na parapecie w misce na
owoce. Jakiś czas temu przeczytałam, że Aztekowie nazywali
awokado masłem Boga. Nie bez przyczyny.. jest bardzo ale to bardzo zdrowe. Długo można wymieniać listę zalet. Ale...po co wymieniać..lepiej od razu zabrać się za zrobienie tego
masło..
Składniki:
awokadosok z cytryny- ok łyżkaWykonanie:
Awokado przekrój na pół (nacinając do pestki). Chwyć je w dłonie i przekręć w przeciwnych kierunkach. Po przekręceniu samo się rozdzieli. Usuń pestkę- wbijam w nią ostry nóż i przekręcam. Obierz ze skóry lub wyjmij miąższ łyżeczką. Możesz je zmiksować (jeśli chcesz
mieć gładkie
masło bez grudek) ale jeśli
awokado jest dojrzałe jest na tyle miękkie że bez problemu można je rozgnieść widelcem. Ja mówiąc szczerze lubię jeśli nie jest zmiksowane bardzo dokładnie.
Skrop cytryną i wymieszaj. Przełóż do miseczki i przykryj szczelnie folia spożywczą (dociskając ją do
masła). Do
masła można dodać
czosnek lub
chili.Smacznego!