Wykonanie
Nie da się ukryć.. przyszła jesień. Nie przepadam za tym czasem...zawsze bardzo trudno pogodzić mi się z tym że moje ukochane lato odchodzi i znowu przyjdą chłodne dni. Ok..lubię kiedy w chłodny czy nawet deszczowy wieczór
siedzę w domu pod kocem z pyszną
herbatą i książką. Ale zdecydowanie nie lubię skakania przez kałuże,
wody w butach i tego że jest mi zimno. Wrzesień nas nie rozpieszczał. Często padało...zbyt często. Szukam więc słońca w kuchni i w potrawach które przygotowuję. Chorwacki ajvar (korzystam z niego
póki mam) i
figi. A to oznacza że jest bardzo wakacyjnie i pysznie. Do fig trzeba się przekonać. Ale moim zdaniem naprawdę warto!
Składniki:ok 100 g spaghetti na osobęłyżka
koziego sera1
pomidor (bez skórki)1
cebula3
figipół
papryki4 łyżki pasty ajvar (można zastąpić większą ilością
pomidorów i
papryki)szczypta
cukrusólolej do smażenia (u mnie
ryżowy)Wykonanie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż ją na odrobinie
oleju. Smaż ją powoli aż zmięknie i dodaj
cukier. Dodaj
pomidora i
paprykę (pokrojone w kawałki). Podsmaż chwilę i wrzuć ajwar i
kozi ser.
Figi obierz i także pokrój w kawałki. Dodaj do sosu. Wymieszaj całość i dopraw
solą jeśli to konieczne.
Makaron wymieszaj z sosem i podawaj natychmiast.Smacznego!