Wykonanie
Po grillowych warsztatach jak zapowiadałam grilluję co się da. Tym razem warzywa. Prościej się już nie da. 3 składniki i chwila pracy. Nie przeczę trzeba
cukinię zgrillować i faszerować i to zajmie trochę czasu ale naprawdę warto. Poza tym nie jest to strasznie męczące, wyczerpujące czy czasochłonne zajęcie. Później wystarczy całość zapiec i ciepła przekąska gotowa. Gdy podczas imprezy powiedziałam, że w tych zawijasach nie ma nic poza
fetą i
cukinią gości byli zaskoczeni. Czasem lista składników nie musi być długa żeby powstało coś smacznego.Podobny choć bardziej rozbudowany pomysł na faszerowaną
cukinię znajdziecie tu .
Składniki:3
cukinie1 opakowanie
sera fetaser- u mnie twardy
kozi ser1 ząbek
czosnkupieprzWykonanie:
Cukinię obierz i pokrój w plastry (wzdłuż). Zgrillują ją (możesz posmarować ją odrobina
oliwy ale ja z tego zrezygnowałam). Trzeba ją pilnować żeby nie przypaliła się zbyt mocno. W tym czasie
ser feta przełóż do miski i dodaj do niego kilka plastrów już zgrillowanej
cukinii. Wymieszaj dokładnie (z
cukinii powinna zrobić się ciapa:)). Dopraw
pieprzem i dodaj drobno pokrojony
czosnek.. Na końcu każdego plastra
cukinii wykładaj odrobinę farszu i zwijaj całość. Ułóż
cukinię w naczyniu żaroodpornym. Przykryj
serem i zapiecz w temp. 180 stopni przez ok 10 minut.
Ser musi się rozpuścić. Podawaj ciepłe.Smacznego!