Wykonanie
Właściwie nie lubię marcepanu. Ani
owoców kandyzowanych. Tym bardziej więc dziwię się dlaczego kupiłam te dwa produkty? Nie jestem w stanie odpowiedzieć. Miałam jakiś pomysł który chyba nie był na tyle interesujący żeby go zrealizować. Po kilkunastu tygodniach leżenia obu rzeczy w szafce pomyślałam, że może jednak powinnam coś z nich zrobić skoro już je mam.
Ciasteczka są zawsze pierwszą rzeczą jaka przychodzi mi do głowy bo rzadko można je naprawdę zepsuć. Poza tym są szybkie i wystarczy wymieszać składniki i wpakować
ciastka do piekarnika.
Zero filozofii. Nie dodałam do ciasta
cukru bo byłyby za słodkie.
Owoce kandyzowane są przesłodkie jak dla mnie więc dodatkowa dawka
cukru nie wchodziła w grę. Ale jeśli należycie do tych którzy twierdzą, że
słodyczy nigdy dość można dodać łyżkę
miodu. Marcepan w tych ciastkach nie jest przytłaczający a
owoce kandyzowane idealnie współgrają z niesłodkim
ciastem. Jeśli lubicie marcepan myślę, że nie ma się nad czym zastanawiać:)

Składniki:100 g
mąki pszennej100 g
mieszanki owoców kandyzowanychgarść
płatków migdałowych1
jajko80 g marcepanu1/3 kostki miękkiego
masłaok pół szklanki
mlekaWykonanie:
Mąkę wsyp do miski. Dodaj pokrojone w kostkę miękkie
masło i rozcieraj je palcami łącząc je z
mąką. Następnie dodaj
jajko i marcepan. Wsyp
płatki migdałowe i tyle
mleka aby powstało zwarte ciasto. Jeżeli trzeba podsyp je
mąką. Wyrabiaj do połączenia się wszystkich składników. Odrywaj kawałki masy i formuj kulki lekko je spłaszczając. Wyłóż na matę lub papier do pieczenia i piecz w temp. 180 stopni przez ok 25-30 min. Do momentu aż
ciastka zbrązowieją.Smacznego!