ßßß
Składniki:3 kg pomidorów malinowych5 ząbków czosnku2 łyżki oliwy z oliwek2 liście laurowe50 ml octu winnegook. 50 g cukru (w zależności od słodkości pomidorów)po 1 łyżeczce pieprzu w ziarnach, kolendry w ziarnach, gorczycymały kawałek kory cynamonu3 ziarna jałowcakilka gałązek świeżego tymiankusólWykonanie:Pomidory myjemy, a następnie drobno kroimy. Czosnek obieramy, rozgniatamy i drobno siekamy, razem z pozostałymi składnikami umieszczamy w garnku z grubym dnem. Ketchup przez pierwsze 20 minut gotujemy pod przykryciem, aby pomidory się rozgotowały i rozpadły, następnie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy. Kiedy znaczna część wody odparuje, ketchup przecieramy na przecieraku lub sitku, przelewamy do czystego garnka i dalej odparowujemy, do uzyskania zadowalającej nas konsystencji. Gotowy ketchup doprawiamy solą lub cukrem jeśli jest taka potrzeba.Gotowy ketchup przekładamy do czystych, wyparzonych słoików, zamykamy i pasteryzujemy na mokro przez 30 minut.Jeśli posiadacie wolnowar można również w nim odparować ketchup - masę po przetarciu wlewacie do niego i pozostawiacie na noc. Rano ketchup będzie odparowany, gotowy do zapakowania do słoików :-).
Smacznego!