Wykonanie
Dzień dobry!Nauczona wcześniejszymi doświadczeniami na środowy Targ
Pietruszkowy wybrałam się dużo wcześniej, aby zaczekać na jego otwarcie już na miejscu, pod drzwiami. Kiedy tak czekałam i obserwowałam jak wystawcy wnoszą swoje produkty, zauważyłam Pana z wielkim bukietem
czosnku niedźwiedziego. Od razu wiedziałam, że to właśnie tam powinnam się udać w pierwszej kolejności :-).W ten oto sposób w naszej kuchni stoi w wazonie piękny bukiet
czosnku, który przez najbliższe dni
będę wykorzystywać do różnych dań. Dzisiaj pierwsza propozycja -
jajka nadziewane pastą z
czosnkiem niedźwiedzim. Cudownie zielony kolor, pyszny smak, idealna na dobry początek dnia.Ze wszystkich składników można również przygotować pastę,
białka zblendować razem z pozostałymi składnikami i posmarować nią
chleb.
Składniki:6
jajek ugotowanych na twardook. 5 dużych liści
czosnku niedźwiedziego1 łyżka
majonezu4 (lub więcej) łyżek
twarożkusól,
pieprzWykonanie:
Jajka obieramy i przekrawamy na połówki, delikatnie wyciągamy
żółtko i wrzucamy je do naczynia do blendowania.
Czosnek myjemy i drobno siekamy, dodajemy do
żółtek razem z
majonezem,
twarożkiem i
przyprawami. Blendujemy na jednolitą masę, powinna być gęsta i zwarta. Nakładamy ją do szprycy i wypełniamy nią otwory po żółtkach. Aby danie było jeszcze bardziej wiosenne, możemy je wzbogacić stokrotkami (oczywiście zerwanymi z dala od dróg).
Smacznego!