ßßß Cookit - przepis na Jajka nadziewane czosnkiem niedźwiedzim

Jajka nadziewane czosnkiem niedźwiedzim

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Nauczona wcześniejszymi doświadczeniami na środowy Targ Pietruszkowy wybrałam się dużo wcześniej, aby zaczekać na jego otwarcie już na miejscu, pod drzwiami. Kiedy tak czekałam i obserwowałam jak wystawcy wnoszą swoje produkty, zauważyłam Pana z wielkim bukietem czosnku niedźwiedziego. Od razu wiedziałam, że to właśnie tam powinnam się udać w pierwszej kolejności :-).
W ten oto sposób w naszej kuchni stoi w wazonie piękny bukiet czosnku, który przez najbliższe dni będę wykorzystywać do różnych dań. Dzisiaj pierwsza propozycja - jajka nadziewane pastą z czosnkiem niedźwiedzim. Cudownie zielony kolor, pyszny smak, idealna na dobry początek dnia.
Ze wszystkich składników można również przygotować pastę, białka zblendować razem z pozostałymi składnikami i posmarować nią chleb.
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
ok. 5 dużych liści czosnku niedźwiedziego
1 łyżka majonezu
4 (lub więcej) łyżek twarożku
sól, pieprz
Wykonanie:
Jajka obieramy i przekrawamy na połówki, delikatnie wyciągamy żółtko i wrzucamy je do naczynia do blendowania. Czosnek myjemy i drobno siekamy, dodajemy do żółtek razem z majonezem, twarożkiem i przyprawami. Blendujemy na jednolitą masę, powinna być gęsta i zwarta. Nakładamy ją do szprycy i wypełniamy nią otwory po żółtkach. Aby danie było jeszcze bardziej wiosenne, możemy je wzbogacić stokrotkami (oczywiście zerwanymi z dala od dróg).
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2015/04/jajka-nadziewane-czosnkiem-niedzwiedzim.html