ßßß Cookit - przepis na Churros

Churros

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Tłusty Czwartek już tuż tuż, więc dzisiaj mam dla Was danie, które wyjątkowo nam zasmakowało. Nie jest trudne w wykonaniu, chociaż pierwsze podejście do niego kilka lat temu było ogromną porażką kulinarną :-). W skrócie ciasto wyszło mi dość rzadkie, aż lejące się, więc nie było czego wyciskać na olej. Z drugiej strony może to był ten ostatnio modny lany chrust? Kto wie :-).
Poniższy przepis jest jak najbardziej sprawdzony, churros wychodzi takie jakie powinno, więc nie zostaje mi nic, niż gorąco polecić ten przepis. Chrupiące, małe ciasteczka zamoczone w sosie czekoladowym smakują wybornie.
Churros
Składniki:
250 ml wody
30 g masła
2 łyżki cukru
szczypta soli
200 g mąki pszennej
2 jajka
cukier puder i cynamon do dekoracji
olej lub smalec
Sos:
100 g gorzkiej czekolady
ok. 10 łyżek mleka
1 łyżka masła
Wykonanie:
Wodę, masło, sól i cukier umieszczamy w rondelku i zagotowujemy, następnie ściągamy z ognia, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita i będzie odchodzić od brzegów naczynia. Odstawiamy do ostudzenia.
Do ostudzonej masy dodajemy jajka i dokładnie ją miksujemy, aż będzie jednolita. Gotową masę wkładamy do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. W rondelku rozgrzewamy tłuszcz, z worka wyciskamy ciasto bezpośrednio nad tłuszczem, kawałki odcinamy z pomocą natłuszczonych nożyczek. Smażymy z obu stron na złoto, odsączamy na ręczniku papierowym.
Gotowe churros obtaczamy w przesianym cukrze pudrze zmieszanym z cynamonem.
Przygotowujemy kąpiel wodną, w naczyniu umieszczamy połamaną czekoladę, masło i mleko, kiedy składniki się roztopią, dokładnie je mieszamy. Aby sos był bardziej płynny dodajemy do niego odrobinę mleka.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2015/02/churros.html