ßßß
Pamiętacie jak pokazywałam Wam na fanpage urodzinowy tort w kształcie kolby chemicznej? To właśnie te smaki się w nim pojawiły. Krem dodatkowo można wzbogacić rozdrobnionymi cząstkami pomarańczy.Babeczki mają zrównoważony smak, nie są zbyt słodkie, doskonale smakują z kawą czy kieliszkiem amaretto. Polecam!Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej150 g cukru2 jajka100 g miękkiego masła150 ml mleka3 łyżki amarettoszczypta soli2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej zmielonej na pyłekgarść płatków migdałowychKrem:250 ml śmietany kremówki250 g serka mascarpone3 łyżki cukru pudru3 łyżki amaretto1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej zmielonej na pyłekDekoracja:sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy1 łyżka amarettogarść płatków migdałów uprażonych na złoto na patelniWykonanie:Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem. Następnie dodajemy jajka, mleko oraz amaretto, mieszamy trzepaczką. Suche składniki przesiewamy i dodajemy do ciasta razem ze skórką i płatkami. Mieszamy. Papilotki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości, muffinki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Następnie studzimy.W każdej muffince robimy otwór specjalnym "urządzeniem" do wydrążania muffinek lub takim do usuwania gniazda nasiennego z jabłka. Następnie każdą muffinkę nasączamy 1 łyżką ponczu z soku z pomarańczy i amaretto.
Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, mascarpone, amaretto i skórkę, jeszcze chwilę ubijamy. Krem nakładamy do szprycy lub woreczka cukierniczego, napełniamy nim każdy wydrążony otwór, a następnie dekorujemy wierzch. Na koniec posypujemy prażonymi płatkami migdałów i chłodzimy.Smacznego!