ßßß
Jest to kolejna pomidorowa propozycja warta do zapakowania do słoika.Smak jest ciekawy, pomidorowy, słodki, z nutą bazylii. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, dobrego sera dojrzewającego lub po prostu do świeżego, chrupiącego pieczywa.Przepis znalazłam w książce "Kuchnia Smakosza. Pomidory", do tego stopnia mnie zaintrygował, że musiałam go przygotować. Może Was też zaciekawi?W oryginalnym przepisie zamiast pektyny, jest cukier żelujący 500 g 1:2 oraz dodatek chili, który już wspomniałam w tekście.Składniki:1,5 kg dojrzałych czerwonych pomidorów (użyłam Limy)175 ml wody2 ząbki czosnkupęczek bazylii2 łyżeczki nasion gorczycyszczypta soli500 g cukru15 g pektynysuszone chili (opcjonalnie)Wykonanie:Pomidory dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i nasady szypułek, drobno kroimy, blendujemy z wodą.Czosnek grubo siekamy, bazylię rwiemy na drobne kawałki i razem z gorczycą i solą dodajemy do pomidorów. W oryginalnym przepisie jest również papryczka chili (suszona i rozgnieciona w moździerzu), ja jednak z niej zrezygnowałam i dodałam odrobinę ostrej przyprawy w młynku.Bawełnianą ściereczkę moczymy i wypełniamy musem pomidorowym, związujemy, zawieszamy w powietrzu, nad sitkiem i garnkiem lub miską. Pozostawiamy na tak na całą noc, aby powstały sok się odsączył (nie można ściskać pakunku z pomidorami!). Jeśli sok nie jest klarowny, należy zaczekać aż osiądzie na spodzie naczynia i zlać go znad osadu. Soku powinno powstać ok. 1 litr.Do gotowego soku dodajemy cukier i pektynę, gotujemy kilka minut (można zrobić próbę tężenia galaretki wlewając odrobinę do szklanki i wstawić ją do lodówki, jeśli szybko stężeje, oznacza to, że jest gotowa).Gotową galaretkę wlewamy do czystych, wyparzonych i suchych słoików, do każdego słoika dodajemy kilka listków bazylii.Zakręcamy, studzimy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Smacznego!